Älskarinnor

Paris. Ljusets stad i den lyckliga och bekymmerslösa brytpunkten mellan två världskrig. Till Saint Germain reser amerikanska intellektuella kvinnor över havet med en dröm om Paris, ett universum där kvinnor kan verka, tala och älska fritt. Bonjour det oomkullrunkeliga paret Gertrude Stein & Alice B Toklas, Amazonen Natalie Barney, Djuna Barnes – den formidabla!

Alla vill de vara där, i Paris. Där allt händer, i en tid då tolerans, frihet och utforskande plötsligt gör det möjligt för kvinnan att förverkliga sig själv. Vem hon älskar, hur hon älskar, varför hon älskar – valen är hennes. Verkligheten är en annan för Marianne, född och uppvuxen i ett Paris som inte ser ut som det i drömmarna. Hon kämpar hårt för att få bygga sitt eget liv, sin egen identitet som vi idag skulle kalla queer.

Över kullerstensgatorna, under Eiffeltornet, på Le Monocle – en dekadent och gladlynt nattklubb, i litteratursalongerna längs floden, korsas deras vägar. De samtalar och festar, festar och samtalar. Om Sapfos betydelse och sexualitet, skål! Om att vara konstsamlare eller magiker, skål! Om tango, om den kvinnliga orgasmen, skål!

De sökte Paris och fann varann. De sökte friheten – men till vilket pris?

Älskarinnor är en nyskriven pjäs av Ann-Sofie Bárány. Pjäsen utspelar sig i Paris under en mycket händelserik epok av västerländsk kulturhistoria. Referenserna och bilderna från tiden är många. Regi står Philip Zandén för, med en egen personlig koppling till staden och tiden genom sin mormor och morfar, som kom att träffas just där och då.

 

Medverkande på scenen
Marianne Pierina Rizzo*
Beate m fl Polly Kisch
Soldat m fl Simon Edenroth*
Mariannes mamma m fl Eva Stenson
Mariannes pappa m fl Anders Johannisson
Gertrude Stein Maria Kulle
Alice B. Toklas Elisabet Carlsson
Natalie Clifford Barney Tova Magnusson
Renée Vivien Annika Hallin
Sylvia Beach Sandra Medina
Adrienne Monnier Sylvia Rauan
Djuna Barnes Cilla Thorell
Thelma Wood Felicia Löwerdahl*
Colette Susanne Gunnersen

 

 

*Praktikanter från

Teaterhögskolan i Malmö

 

Av Ann-Sofie Bárány

Regi Philip Zandén

Scenografi och kostym Zofi Lagerman Nilsson

Ljus Carina Persson

Ljud Magnus Ericsson och Philippe Bokmaar

Mask Maria Reis & Maria Lindstedt

 

Share
← Prev Project Back to Works